LO: De økonomiske udfordringer er især at sikre opkvalificering

Ifølge de økonomiske vismænds efterårsrapport er vi endelig ved at nærme os en normal konjunktursituation. Risikoen for overophedning er ikke overhængende: Derimod er der god mulighed for at få skabt et solidt og varigt opsving.

|

Kategorier

Økonomi

– Konsekvenserne af den økonomiske krise har været mange og lange. Derfor er det positivt, at vi langt om længe nærmer os en normal konjunktursituation, siger LO-formand Lizette Risgaard.

Hun noterer sig, at selv om vismændene vurderer, at der er en øget risiko for overophedning, så anser de det ikke for nødvendigt at stramme finanspolitikken yderligere.

Opkvalificering bør udnyttes til at sikre opsving
I visse brancher er der udfordringer med at skaffe de rigtige kvalifikationer, og det problem bør løses gennem uddannelse, ikke generelle arbejdsudbudsreformer.

– Vi er i en situation, hvor arbejdsstyrken vokser, og der fortsat er ledige hænder på arbejdsmarkedet. Udfordringen er at sikre, at de hænder har de rigtige kvalifikationer. Derfor bør vi fokusere på at sikre opkvalificering, så vi har især de faglærte, vi får brug for fremover. Vi har fundamentet for et godt og solidt opsving, og det skal vi udnytte, siger Lizette Risgaard.

Problematisk at finansiere skattereform med råderum
Samtidig understreger rapporten, at det vil indebære en lavere vækst i det offentlige forbrug, hvis regeringen gør alvor af at ville finansiere skattelettelser ved hjælp af det økonomiske råderum.

– Det er ikke bare problematisk af hensyn til at opretholde velfærden. Det risikerer også at medføre en underfinansiering af skattelettelserne og efterlade en regning til fremtidens politikere. Og vi er enige med Det Økonomiske Råd i, at den slags er problematisk, siger Lizette Risgaard.

Pensionsløsning skal målrettes de rigtige
Endelig er LO enig med vismændene i, at der er brug for at få løst det såkaldte samspilsproblem, hvor det ikke kan betale sig at spare yderligere op til pensionen for nogle grupper.

– Det er dem med de laveste indkomster og dem i mellemgruppen, som har det her problem. Så selvfølgelig skal en løsning også sigte mod dem. Og gerne en enkel og langtidsholdbar løsning. Det bør være fokus i efterårets forhandlinger, siger Lizette Risgaard.

Kontakt: LO’s pressetelefon 26 11 97 10.