LO til regering og arbejdsgivere: Boykot møde i Istanbul efter overgreb på fagbevægelsen

LO bliver væk fra ILO’s regionale møde i Istanbul i oktober i protest mod styrets overgreb mod fagbevægelsen og opfordrer regeringen og DA til at gøre det samme.

|

Kategorier

Internationalt

Den tyrkiske regering udsætter den lokale fagbevægelse og andre civilorganisationer for helt urimelige og udemokratiske overgreb. Derfor bør den danske regering og arbejdsgiverne følge LO’s eksempel og blive væk, når ILO i begyndelsen af oktober holder regionalt møde i Istanbul. Sådan lyder opfordringen fra LO til parterne i Det Faste ILO-udvalg, hvor regeringen og repræsentanterne fra arbejdstagerne og arbejdsgiverne koordinerer trepartssamarbejdet i ILO.

– Den tyrkiske regering har brugt kupforsøget som en undskyldning for at slå hårdt ned på politiske modstandere, og det har fagbevægelsen mærket. Fagforeningsmedlemmer er blevet fængslet for almindelige, demokratiske aktiviteter som at deltage i protester, ytre sig på sociale medier eller føre kampagner. Det er totalt uacceptabelt, og det bør vi markere, siger LO-næstformand Nanna Højlund.

For at udtrykke solidaritet med den tyrkiske fagbevægelse har hun netop repræsenteret LO ved det tyrkiske fagforbund KESK’s kongres i Ankara. Den kan fortælle om tusinder af afskedigelser af dens medlemmer, razziaer mod fagforeningsledere og sågar bevæbnede angreb på fagforeningsledere.

På grund af de grove krænkelser af basale arbejdstagerrettigheder og menneskerettighedsovertrædelser mod både fagbevægelsen og andre politiske modstandere har de internationale arbejdstagerorganisationer ITUC og ETUC opfordret deres medlemsorganisationer til at blive væk fra konferencen i Istanbul.

– Det er en stor beslutning at melde afbud til sådan et trepartsmøde. Men det er ingen tvivl hos os. Vi vil ikke være med til at legitimere Erdogan-regeringens overgreb på politiske modstandere, kritikere og fagligt aktive. Det håber vi, at regeringen og arbejdsgiverne er enige i, og at de også vil sige nej tak til at deltage, siger Nanna Højlund.

Kontakt: LO’s pressetelefon 26 11 97 10.