LO’s medlemmer

Cirka 1 million mennesker har valgt at være medlem af en fagforening under LO. Du møder LO’s medlemmer overalt i samfundet.

Rigtig mange af LO’s medlemmer arbejder med deres hænder:

De er fx håndværkere som tømrere, murere og elektrikere, der bygger huse, sørger for, at vinduerne er tætte, og at lyset og vaskemaskinen virker.

De er hjemmehjælpere, der tager ud til de ældre og hjælper dem med at komme ud af sengen om morgenen, hvis de ikke længere kan selv.

De slagter svin, kvæg og kyllinger på slagterierne og producerer pålæg til madpakken, du har med i skole.

De producerer også legetøj, cykler og møbler på fabrikkerne, de bygger vindmøller og stiller dem op langt ude på havet.

Eller de arbejder på kontor, hvor de fx er sekretærer, der holder styr på papirerne ude i virksomhederne.

Professionelle fodboldspillere er også medlem af LO, da de ligesom andre lønmodtagere har brug for klare regler om fx løn og forsikring, hvis de bliver skadet. Fodboldoverenskomsten har fx klare regler om klubskifte, den sikrer spillerne en mindsteløn (som er lavere, end de fleste tror) og forsikringsordninger, hvis de bliver skadede.

Også kunstnere er medlem af LO, da de jo også har behov for en ordentlig betaling for deres kunst og gode forhold, når de arbejder.

Mange af LO’s medlemmer har fået deres uddannelse på en teknisk skole eller en handelsskole. Men også folk uden uddannelse eller med en kort uddannelse er medlem af LO.

Populært sagt har LO kun 18 medlemmer – nemlig LO’s 18 medlemsforbund. Men da medlemsforbundene med deres hundredvis af lokale fagforeninger tilsammen har i alt cirka 1 million medlemmer – og da man automatisk bliver medlem af LO, når man melder sig ind i ét af forbundene – har LO cirka 1 million medlemmer.

LO er hovedorganisation for 18 fagforbund og 4 branchekarteller

Forbundene er fagbevægelsens grundstamme.

De har den daglige kontakt til medlemmerne og arbejdspladserne, og forhandler nye overenskomster med arbejdsgiverne.

LO’s rolle er at tage sig af de mere overordnede politiske og tværfaglige opgaver i fagbevægelsen.

Ud over samarbejdet i LO indgår forbundene også i branchernes samarbejdsorganisationer, de såkaldte karteller.

Kartellerne udfører samarbejdsopgaver inden for erhvervs- og branchepolitik, overenskomstforhandlinger, samarbejdsaftaler m.v.

LO tæller i dag 18 forbund og 4 karteller:

Se LO’s medlemsforbund og karteller her

Hvordan bliver man medlem af LO?

Du kan blive medlem af LO ved at melde dig ind i den LO-fagforening, der organiserer den faggruppe, du tilhører. Hermed bliver du automatisk medlem af LO – uden at det koster ekstra. Hvis du arbejder på kontor, hører du til i HK, hvis du er svejser eller fx automekaniker, hører du til i Dansk Metal, hvis du er fx tømrer, maler, murer, eller ufaglært hører du til i 3F, hvis du er fx sosu-assistent eller pædagogmedhjælper, hører du til i FOA.

Du kan finde den LO-fagforening, der passer til dig her